Alla inlägg under december 2009

Av Ingela - 13 december 2009 06:45



det är redan tredje advent. Doppardagen närmar sig med stora kliv. mys framför levande ljus      



också Lucia.........................

**************************************************




I västra Sverige fanns en tradition att lussa natten till 13 december. Då klädde man ut sig i gamla kläder till ”lussegubbar” eller ”lussebrudar” och gick runt bland gårdarna för att där få sig en sup. Om lussegubbarnas och lussebrudarnas utseende finns få berättelser men från Sillbodal i Värmland finns fäljande:

Om Lusse ställde ungdomen till med en Lussedans. En var utklädd till Lussebrud. Hon var utklädd i långhalm och hade ett halmband runt midjan, som fasthöll halmane. Med Lussebruden kunde alla dansa till halmen föll av.

Till skillnad från dagens lucia så var det ingen ära att blir lussebrud. Hon betraktades som lösaktig och karltokig. Inte alls som dagens lucia och definitivt inte som helgonet. Från Bohuslän finns följande uttyrck

Den som en gång varit Lussebrud, hon får aldrig någon brudeskrud

Traditionen med Lussebrud och Lussegubbar är folkliga och har hört hemma i bondesamhället. På slutet av 1700-talet börjar en ny typ av luciabrud framträda, men då i de högre stånden.

En lucia med ljus i håret som kommer med mat finns belagd första gången 1764 av den skånske präst C F Nyman på besök på Horns boställer norr om Skövde i Västergötland.

Rätt som jag låg i min bästa sömn, hördes en vocal-musique utanför min dörr, hvaraf jag väcktes. Strax därpå inträdde först ett vitklätt fruntimmer med gördel om livet, liksom en vinge på vardera axeln, stora tända ljus i hwar sin stor silverljusstak, som sattes på bordet, och strax därpå kom en annan med ett litet dukat bord, försett med allehanda kräseliga , äteliga och våta varor, som nedsattes mitt för sängen. Det kallar de Lussebete.

Förutom i Västergötland är det i Värmland och Närke som luciafirandet med ljusdrottning som kommer med frukost på sängen förekommer. Och även då som en sed i de högra klasserna.

lucia3gc3.jpg

Att fira lucia på det här sätter spreds sedan vi de västsvenska studentska nationerna till bl.a Uppsala och Lund. Terminen vid universiteten avslutades normalt vid lucia och luciafirandet blev då ett naturligt festtillfälle. Eftersom det inte fanns några kvinnliga studenter var det en manlig student som fick ikläda sig rollen som lucia.

Men hur kommer det sig att en ljusbeklädd brud i vita kläder kom med frukost på sängen? Den vanligast förekommande förklaringen till detta är det handlar om en traditionsöverföring från det tyska ”Kinder Jes” eller ”Christkindlein”. Kinder Jes var en efterträdare till St Nikolaus som gåvoutdelare kring jul. Dock var det inget litet Jesusbarn som namnet antyder utan en vitklädd kvinna. Denna kvinna har sedan blivit vår moderna lucia. Tesen kommer främst från Carl W. von Sydows bok ””Lucia und Christkindlein”" och har därefter förts vidare i många populärböcker om svenska högtider

Dock har tesen kritiserats av bl.a Hilding Celander och Martin P:n Nilsson som snarare menar att det är ett sent lån från stjärngossarnas julängel.

Sitt moderna genombrott fick lucian 1927 då Stockholms Dagblad anordnade det första luciatåget i form av en kortege genom Stockholm. Snart därefter följde flera av landets tidningar exemplet och anordnade egna luciatåg och omröstningar kring vem som skulle få vara årets lucia.

Som synes har helgonet Lucia från Syrakusa inte spelat någon som helst roll för utformningen av vår svenska luciatradition. Inte heller går det att påstå att Lucia skulle vara en uråldrig ljusfest, utan precis som de flesta traditioner är det en relativt modern sedvänja som har inslag från äldre dagar.

Källor: Årets festseder av Nils-Arvid Bringéus, Vintersolståndet av Göra Stålblom, Folktrons år av Ebbe Schön och Stora Julboken av Jan-Öyvind Swahn


Ta väl hand om er.

On air

Ingela

Av Ingela - 12 december 2009 10:05

Vann rätt låt???? Jag tyckte bägge killarna var lika bra, Calle har lite fylligare röst men annars är de så tonsäkra båda två.

Nästa fredag nåt nytt..

Ha en trevlig lördag.

On air

Ingela

Av Ingela - 11 december 2009 16:21

och jag skall bänka mig framför TV och kika på Idolfinalen i kväll...undras vem av pågarna som vinner.


I väntan på Lucia skall jag fixa till här hemma lite.

SEMESTERN är välkomnad nästa vecka,  Det blir promenader med hundarna det är en sak som är säkert. Nu kan jag traska när det är ljust ute.....skönt. Det blir en fikastund i stan' och lite julhandel också. Sofie övningskör i värsta ruschen så hon lär sig en massa medan jag får kortare och kortare nagler.....

Ta väl hand om er.

On air

Ingela 

Av Ingela - 10 december 2009 06:23

Några dagar kvar sedan skall jag ha semester och flå runt i stan med Sofie ( hon övningskör   )  Har funderingar på att ge bort lite annorlunda julklappar i år. Kolla denna länk >>>>>>>>>>>  http://www.webaidshop.se/ 



Dax att göra mig i ordning till jobb, Sofie får köra in till skolan i värsta morrontrafiken.....NO STRESS !!!!!

Ha en bra dag.

On air

Ingela

Av Ingela - 6 december 2009 07:51

I vecka fick vi nöjet att träffa Tompa och Micke från Lejonkullen. Det blev trevliga pratstunder och ut lyste solen från en molnfri himmel för en gång skull. Vi hoppas på härliga valpar i början på februari .


  



Då tänder vi ljus nummer två i våra hem. Jag önskar er alla en trevlig andra advent.


On air

Ingela

Av Ingela - 3 december 2009 15:45

nu tillhör jag och Sofie också storförbrukarna av Duni näsdukar   , och nässpray. Hon fick bilett till generalrepetionen till Idol i Göteborg i dag så det blev att packa ner piller, näsdukar och spray tillsammans med pengar och skolböcker i väskan i morse. Hoppas hon får det riktigt trevligt !

 Se vad tjusiga Kaiser och Pärlas valpar har blivit. Vi fick lite bilder i dag så jag tänkte visa några här.

Hoppas att vi kan träffa dem snart och gosa runt med dem........

      


Ha en trevlig kväll.

On air

Ingela



Ovido - Quiz & Flashcards